HERBALIFE VERBIEDT INTERNETVERKOPEN

Zoals je wellicht weet wordt Herbalife verkocht via een systeem van netwerk marketing (MLM).

De meest verdienende Herbalife verkopers (distributeurs/ members) verdienen nauwelijks geld met verkoop aan klanten, maar des te meer doordat ze een netwerk hebben opgebouwd van honderden andere verkopers.

Op de pagina cijfers liegen niet kun je lezen dat deze honderden andere verkopers zelf nauwelijks iets verdienen, maar de provisie die de topverdieners verdienen aan al deze kleine verkopers is zeer lucratief.
Omdat het topverdieners zijn hebben ze een belangrijke stem bij het management van Herbalife en hun grootste bedreiging is het kwijtraken van al deze kleine ondernemertjes.

Wat gebeurt er nu in Herbalife land:

  1. De kleine ondernemertjes klagen bij de topverdieners over de Herbalife verkopers die producten via het internet leveren en meer klantvriendelijk opereren (24/7 bereikbaar, snellere levering, veelal goedkoper etc.)
  2. De topverdieners klagen bij Herbalife
  3. Herbalife zoekt mogelijkheden om de internetverkopers uit de markt te drukken.

Dit laatste is een hele rare situatie. Of je nu een kleine herbalife verkoper bent of een grotere omdat je meer zakelijk bent ingesteld; Herbalife zou iedereen gelijk moeten behandelen en zeker niet de ene verkoper bevoordelen ten opzichte van de andere verkoper. Ook de Nederlandse wet is hier heel duidelijk in !

Wat doet Herbalife exact om internet verkopers uit de markt te drukken ?

1. Herbalife kondigt een algeheel verbod aan op bestaande webshops.

Op 15 december 2016 wordt een toekomstig verbod aangekondigd op het hebben van een eigen webwinkel. Om dit te rechtvaardigen wordt een nieuw platform aangeboden (gratis voor verkopers). Als argument wordt gebruikt (en in de USA is dit reeds geïmplementeerd) dat Herbalife controle wil houden over de inhoud van eigen websites. Het risico bestaat namelijk dat Herbalife verkopers schadelijke teksten op hun website plaatsen.

Wat betekent dit voor de internet verkoper:

  • Zijn website wordt in één keer niets meer waard. En dit terwijl hij/zij in het verleden heel veel heeft geïnvesteerd in tijd en geld voor een goede positie binnen Google (vaktechnisch SEO genoemd); naamsbekendheid heeft opgebouwd en met zijn uiterlijk onderscheidend is ten opzichte van de rest.
  • Herbalife krijgt volledig zeggenschap over het klantenbestand van de verkoper. De database wordt beheerd door Herbalife met alle mogelijke risico's: Zo kan Herbalife onverwachts stoppen met de verkoper maar houdt ze dan de volledige beschikking over alle klanten. Ze kunnen statistieken bijhouden voor andere commerciële ongewenste doeleinden.
  • De Herbalife verkoper verliest vele commerciële mogelijkheden zoals bijvoorbeeld aanbiedingen en andere prijs gerelateerde acties.

Onderstaand vind je de uitgevaardigde tekst door Herbalife.

2. Herbalife kondigt nieuwe regels aan om de huidige periode tot aan het webshop verbod te overbruggen

Herbalife verbiedt Search Engine Optimalisation (SEO)